#5and33 by @julianpiket

IMG_0425.jpg

24 februari 2019

Van het zonnige zomerse Kaapstad terug naar de winterse noch zonnige stad Amsterdam. Dit keer weer eens een artikel voor food & drinks. Nadat ik de vorige keer over vegan fastfood heb gepraat, gaat het nu over een keurig Italiaans a la carte toprestaurant. Ik heb dit restaurant al benoemd in de travelguide naar Amsterdam, maar het is het absoluut waard om er nog iets uitgebreider op in te gaan. 5&33 ligt aan de martelaarsgracht, vlakbij Amsterdam centraal station. Het heeft een sjieke uitstraling, Italiaanse vibe en loopt over in Art’otel. Dat is een hotel met super mooie kamers boven het restaurant gedeelte. De lobby sluit aan op het restaurant, maar of het dezelfde eigenaar heeft durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het restaurant bestaat uit een lounge en eet gedeelte. Bij de lounge kan je heerlijk van een drankje genieten en genieten van Italiaanse hapjes. Echter gaan wij het uiteraard over het restaurant gedeelte hebben.

©Presstigieux-232-2.jpg

Tim en ik zijn hier in oktober 2018 samen geweest, uitgenodigd door MaisonPR voor het limoncello merk Villa Massa. 3- gangen, allemaal geserveerd met limoncello. All in voor onze Tim, groentenistisch voor mij. Heerlijk! Helaas konden wij niet zo lang blijven, want Ajax speelde die avond een belangrijke Champions league wedstrijd. En voetballiefhebbers dat wij zijn, gaat dat voor alles.

Maaarrrr toen! Rond de kerst periode begon het; 5&33 introduceerde het 4 gangen truffelmenu. Dit MOEST ik proberen! Zoals ik in de Turijn blog al beschreef ben ik een enorme truffel fan. En nu zou ik een combinatie van witte en zwarte truffel krijgen op ELK gerecht. Het weekend voor mijn vertrek naar Kaapstad wilde mijn vader en zijn vriendin nog een afscheidsetentje met mij. Mag jij raden waar wij gingen eten!

E5EB8A00-3F78-4042-B8B2-DC2B715C2C01-2.jpg

We begonnen in de lounge met een wijntje en wat nootjes voor mij, hammetjes en een klein visje voor les parents. Vervolgens door naar het eet gedeelte. Super fijne sfeer, mooi ingericht en een relaxt openhaardje achter ons. Ik mocht zelf andere gerechten van de kaart in overleg met de chef uitkiezen, aangevuld met truffel uiteraard. Ik begon met het bovenstaand gerecht. Bestaande uit geroosterde rode biet, boerenkool salade en witte truffel. Vervolgens at ik geroosterde bloemkool met hazelnoten en zwarte truffel. Als hoofdgerecht had ik een gigantische risotto en als kers op de brownie, een vegan brownie (zonder kers) met aardbeienijs en truffel. Echter was de brownie zo heftig dat ik hier de truffel nauwelijks geproefd heb. Zie hieronder wat de ‘normale’ eter, in dit geval mijn vader en zijn vriendin, kregen. Ook wel aardig volgens mij!

Schermafbeelding 2019-02-24 om 16.34.53.png

Tim had dit menu ook heel graag willen proberen. Echter staat dit menu maar tot 5 maart op de kaart en hij is tot 1 april in Kaapstad. Helaas vegan pindacheese, mien jong! Volgend jaar weer een kans voor jou, maar ik wil best met je meegaan hoor ;)#VJFB by @julianpiket

IMG_0737_Facetune_08-10-2018-23-47-05.JPG

8 oktober 2018

Nou die Tim bedacht zich dus even dat hij wel een maandje vegan kon worden. ‘Gewoon om te proberen. Ik wil ’t niet voor altijd zijn, maar ff zien of ik het volhoud.’ Normaal gesproken begin je op de eerste van de maand aan zoiets, maar hij op de maandag, in de tweede week. Hij doet in ieder geval zijn achternaam eer aan.

Laat ik nou die dag toevallig met Noah Berry, een ander maatje die Tim en ik via werk kennen, hebben afgesproken om hem eens kennis te laten maken met de Vegan Junk Food Bar. Een fastfood restaurant, maar dan volledig plantaardig. 

Wij met z’n drieën naar het Marie Heinekenplein, waar een van de drie locaties zich bevindt. Het is volgens mij de drukste locatie ivm toerisme, maar we hebben gelukkig nog een tafeltje voor drie kunnen bemachtigen. 

‘Wat willen jullie bestellen jongens?’ Nou weet ik dat ze toevallig een plantaardige sashimi hebben geïntroduceerd, dus die wilde ik sowieso vooraf delen. ‘En doe er ook maar Unicorn bread bij.’ Dat is stokbrood, maar dan lichtblauw. Schijnt leuk te zijn voor foto’s. 

09701F8F-5D35-4636-9CD9-72E66B0EE377.JPG

Als hoofdgerecht nam ik keurig een salade, Noah op mijn aanraden de ‘kapsalon’ en Tim, tevens op mijn aanraden, de Flashy. Beide gerechten vielen bij de dudes goed in de smaak en we hebben ons buikje flink rond gegeten. Een goede eerste ervaring dus voor Noah en wederom een bevestiging voor Tim en mij.

Tim is dag 1 van zijn vegan challenge aan mijn zijde doorgekomen. Nog maar 30 dagen te gaan Tim, U can do it! 

Of zoals ze bij Vegan Junk Food Bar zeggen: GO VEGAN OR GO HOME! 

30515924_1720261084732992_1397183640660678230_n.JPG

FLASHY

Sweet potato, guacamole, carrot, flowers, red pepper, soyabeans, corn, garlic sauce, pomegranate, spice tomato salsa

KAPSALON

Regular fries, shawarma, grated cheese, jalapeños, garlic & spicy VJFB sauces

CHIK’N CAESAR

Little gem, Chik’n, caesar dressing, croutons, Parm á San, red spring & fried onion mix

voor meer zooi check: https://www.veganjunkfoodbar.com/menu/