Must Haves” by @timmonday

 

 

De Nikon D500 + af-s nikkor 28mm f/1.4E ed

Dudefromthedam; Julian shooting with Nikon

Dudefromthedam; Julian shooting with Nikon

Een must have is natuurlijk geheel subjectief maar, voor iedereen die “beyond the limits of a Iphone” wilt gaan qua fotografie is dit wellicht een interessant artikeltje. Ik zou natuurlijk nu alle specificaties kunnen uitlichten maar, we heten immers geen Nerds from the Dam, dus dat gaan we mooi niet doen.

 

Lang uitgesteld maar de overstap van een Iphone XS naar een professionele camera is dan eindelijk een feit en tevens één van de beste keuzes geweest die we ooit gemaakt hebben. Ik hoor het mijzelf nog wel eens zeggen; Een professionele camera is volledig overbodig door de uitzonderlijke kwaliteit van de camera’s van al die “smartphonetje’s”. Natuurlijk zit daar ook wel een kern van waarheid in, aangezien het vrijwel voor iedere onbenul tegenwoordig mogelijk is om een mooi portretje te schieten met zo’n Appletje. Toch hebben wij inmiddels ervaren dat het verschil immens groot is. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het type professionele camera. Een high end smartphone camera doet namelijk tegenwoordig zeker niet onder voor een doorsnee professionele camera. Integendeel, de specificaties, kwaliteit en werking van een high end smartphone camera is vaak zelfs all round beter dan een doorsnee spiegelreflexcamera.

 

dudefromthedam; Timmonday Aka Aquaman

dudefromthedam; Timmonday Aka Aquaman

DUS! Als wij iets doen, doen we het goed. Geheel verzorgd door onze vrienden van Grayling en Nikon mochten wij namelijk de Nikon D500 + (duur lenssssiee) uittesten. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen; Wij willen nooit meer terug of zonder! In alle eerlijkheid was ik nog maagd op het gebied van professionele camera’s. Na de aan- en uitknop gevonden te hebben begon ik op goed geluk maar meteen met schieten. Helaas werkt dat niet zo makkelijk als op een Iphone die alles automatisch doet maar, geen zorgen. Na je enigszins te verdiepen in de basis onderdelen begin je al snel te begrijpen hoe een professionele camera werkt.

Begrippen als diafragma’s, ISO en shutter speed klinken nu misschien nog als hiëroglyfen maar worden al snel helder na je enigszins te verdiepen. Na het bekijken van een aantal tutorials op Youtube over de Nikon D500 durfde ik het aan om het voor het “echie” te doen. Oefening baart immers kunst en in dit geval kan ik dat beademen. Na een paar onscherpe testjes (stuk of 1000) begon ik het door te krijgen en wat voelt dat goed zeg! Al snel schiet je ontzettend scherpe portretjes en ik moet zeggen dat is toch altijd wel even schrikken om je eigen hoofd 976x op zon scherpe wijze te zien. Zo scherp van kwaliteit dat je denkt van hmmm… laat ik maar weer terug switchen naar mijn blurry Iphone. Dat zou voor iedereen het beste zijn.

 Verder wil ik niet zeggen dat ik de nieuwe Picasso van fotografie ben (herhaaldelijk gezegd na elk shot) maar, let’s be honest, ik kom toch aardig in de buurt met de kiekjes die ik geschoten heb (had overigens niet eens verf nodig).

IMG_0468.JPG

Alsnog wat nerdy specificaties checken?

Push the button below!

 Kortom, als content creator is dit echt een noodzakelijke stap die ik lang uitgesteld en onderschat heb. Het overzetten van foto’s via de wifi-optie naar je telefoon werkt overigens prima en binnen no time heb je al je bestanden op je telefoon. Het enige nadeel wat wij opmerkte is het gewicht van de Nikon d500. De camera maakt prachtige beelden maar mag dan ook wat wegen. Verder schoten wij uitsluitend met een lens die gespecialiseerd is in portretfotografie. Logischerwijs is het soort lens wat gebruikt wordt van essentieel belang voor de uiteindelijke uitkomst van de foto’s. Dus beslis je keuze van de lens altijd op basis van het gene wat je gaat fotograferen!

goodluck guys!