#Torino by @julianpiket

Zondag 10 februari 2019

Jaaaaa dames en heren, gaan we van het prachtige Nikon artikeltje in de zomer van Kaapstad naar de travelguide van een ijskoud december 2018 in Turijn. Brrrrrr!

Nee hoor, de dudes hebben heerlijk weer gehad in het prachtige Turijn. Drie dagen zonder enig wolkje aan de lucht. We hebben zelfs nog, Nederlanders dat we zijn, een middagje in t-shirt gelopen. We werden wel raar aangekeken door die Italianen, maar dat kon ons niks skeeeeln! Dus, waar te beginnen. Ik heb natuurlijk een travelguide van Amsterdam gemaakt twee weken terug, maar daar woon ik al jaren en weet ik alles te vinden. Over Turijn kan ik puur onze eigen ervaringen beschrijven die gebaseerd zijn op drie volledige dagen. Dat ga ik dus ook doen.

Laat ik beginnen met uit te leggen wie de dudes zijn die meegingen en wat het doel van de reis was. Naast Tim en ik bestond de groep uit Bas Gosewich en Tommy Wiggers. Bas is parttime model, creatieveling en een deel van zijn leven speelt zich af op de zuidas, waar hij een baan heeft als marketeer. Daarnaast is hij oud Mister Universe (waaaaay back) waar hij nog altijd erg trots op is. Tommy is een gemeenschappelijke vriend van Bas en mij en is koning sales. Hij pendelt veel tussen Duitsland en Nederland en verkoopt b2b alles betreft interieur. Daarnaast heeft hij als hobby fotografie, dus Turijn was een perfect moment om op die andere mooiboys te oefenen. Doel van de reis; content schieten, een culturele activiteit (ja echt), gruwelijk lekker eten én uiteraard heel veel plezier maken.

Vrijdag 7 december 18’

Einde ochtend zijn we geland op het vliegveld van Turijn. We hebben gelijk een auto gehuurd en van daaruit zijn we naar ons appartement gegaan. Eenmaal ingecheckt in ons appartement, die overigens echt gruwelijk vet was, hadden de dudes maar één doel; Italiaanse koffie drinken en uitgebreid gaan lunchen. We kregen als tip van de host die ons incheckte om naar Scannabue te gaan. Dit was een goed restaurant op een kwartiertje lopen waar alleen maar locals kwamen. Nou, deze jongeman had gelijk hoor. Wat een toptent!

We kwamen aan bij het restaurant en het zat compleet vol. Gelukkig kwam er wel na twintig minuten een tafeltje vrij voor ons en het feest kon beginnen. Flessie rode wijn, pasta én echte witte truffel (zie de foto hieronder). Een perfecter begin van de trip bestond er niet voor de dudes! Voor mij persoonlijk was het wel lastig, want het begrip VEGAN kennen ze niet in Italië. Gelukkig hebben ze wel overal vegetarische opties, dus daar heb ik me dan maar bij neergelegd. 

xLEpdTc3QcqvKKZG4QP5cw_thumb_54a0.jpg

Aansluitend moesten er boodschappen worden gedaan voor in het appartement. Ze noemen Bas ook wel ‘de Feeder’ en die naam heeft hij eer aangedaan. Snoep, chips, chocola, alles werd er op de toonbank geflikkerd en we hebben vervolgens in het appartement zoveel ervan gegeten dat we het avondeten hebben overgeslagen. Ook omdat we natuurlijk net een drie gangen lunch ophadden..

Voor in de avond was het plan om Juventus - Internazionale te gaan kijken. Grappig detail; Tim en ik hadden de reis naar Turijn geïnitieerd om daadwerkelijk naar de wedstrijd te gaan. We wilden, nu het nog kan, toch een keer in ons leven Cristiano Ronaldo zien voetballen. Ik heb zelfs een Juventus clubcard aangeschaft in november, maar het mocht niet baten om kaartjes te bemachtigen. Dus, dan maar naar een supporterscafé van Juventus. Ook leuk! Aangekomen in een overvolle Iris pub (The 1870 Huntsman pub) met Italiaanse families die zaten te eten en drinken hebben we de wedstrijd beleefd. Super tof om een keer mee een wedstrijd met locals mee te maken. Gelukkig viel de wedstrijd tegen. Cristiano heeft niet gescoord en er is maar één doelpunt gevallen. Kleine meevaller voor het feit dat we geen kaartjes hebben gefixt.

Zaterdag 8 december 18’

Vroeg uit de veren, want deze dag stond volledig in het teken van meuie plaatjes schieten. We zijn om 10:30 naar de barokke kerk ‘Basilica di Superga’ gereden. Deze kerk bevond zich bovenop een berg en van daaruit had je prachtig uitzicht over de gehele stad. Dat is te zien aan het uitzicht achter de vier dudes op de foto hieronder.

image1.jpeg

Uitzicht bewonderen, fotootje schieten, kerkje in, espressootje knallen en door naar de volgende locatie. Zo ging het een beetje bij elke locatie én met succes. Een paar stops later kwamen we aan bij de industriële omgeving van Parco Dora. Op deze plek vindt elk jaar in de zomer het technofestival Kappa Futur plaats. Zoals je ziet wederom een prachtige plek om te zien.

fullsizeoutput_66fd.jpeg

Aansluitend zijn we naar het centrum gereden waar alle winkels en restaurants zaten. Het was al einde middag en we hadden de hele dag nog niks gegeten. Eenmaal aangekomen in het centrum moesten wij wel lachen. We vonden tot dusverre Turijn super rustig en vroegen ons af waar toch alle mensen waren. Nou hier was ons antwoord! Voor ons gevoel was de GEHELE bevolking van Turijn naar dit centrum afgereisd op deze zaterdag om te gaan winkelen. Desalniettemin hebben we wederom heerlijk gegeten, gewinkeld én ijs gegeten. Ja het is december en het is koud, maar als je in Italië bent moet je gewoon een echte Italiaanse gelato eten. We hadden een toptentje gevonden, Cecchi, die al sinds 1936 door een familie gerund werd. Lucky voor mij hadden ze ook een aantal vegan smaakjes. Kleine espresso erachteraan en op naar huis.

fullsizeoutput_66f7.jpeg

Eenmaal in de avond hadden de dudes wel oren naar een stapavond. De muziek ging aan in het appartement en de flessen vino werden geopend. Tommy was blijkbaar al goed voorbereid op deze stap en hield ons verschillende opties voor. Het werd club Audiodrome in de buurt Moncalieri. Echt een aanrader om een keer te bezoeken. Er zijn twee zalen, een grote en een kleine. De club heeft een industriële uitstraling en het geluid is erg goed! Turijn is totaal niet toeristisch en dat viel in die club erg op. We waren de enige vier lange kaaskoppen die er rondliepen en dat leverde veel leuke gesprekken op! 

Zondag 9 december 18’

Na een erg lange en vermoeiende zaterdag waren de dudes op zondag niet heel erg fit. Na een pizza ontbijt, ja heel weird we know, werd het plan voor de dag gesmeden. We hadden nog geen musea bezocht en Tim wilde erg graag naar Egizio museum in het centrum. Dit is een in 1824 opgericht museum met een collectie van oud Egyptische artistieke en culturele schatten. Absoluut het bezoeken waard! Aansluitend wilden we toch nog gebruik maken van het mooie weer en het was immers de laatste dag. Dus het plan was om naar de Lingotto factory te gaan. Een rooftop waar FIAT voorheen altijd zijn auto’s testte. Een prachtig uitzicht over de stad, een avondzonnetje en een toffe locatie. Dit heeft onder andere tot onderstaande foto geleid. Geschoten door Tommy.

DSC00296.jpg

Hierna zijn we naar huis gegaan om ons voor te bereiden op ons laatste avondmaal. We hadden erg trek en dat heeft er zelfs toe geleid dat we uit eten zijn geweest bij twee verschillende restaurants. Achter elkaar! 

Maandag 10 december 18’

De zondagavond is nog best laat geworden omdat we ijverig een aantal potjes zijn gaan toepen in het appartement. Plus het uitbuiken van de twee restaurants duurde ook even zoals je wellicht kan begrijpen. Toch moesten we vroeg opstaan, want voordat we terug naar Amsterdam zouden vliegen wilden we toch nog een aantal foto’s schieten op een toffe locatie. Dat is gelukt en we waren uiteindelijk prima op tijd op het vliegveld.

Dus, conclusie, moraal van het verhaal, eind goed al goed, hoe je het ook wilt noemen; een enorm geslaagd weekend voor ons. Drie hele dagen is wat ons betreft perfect om de stad Turijn te verkennen. We hebben alles gedaan wat we wilden doen (cultuur, content, eten & drinken) en hebben een enorm leuke tijd gehad met zijn vieren. Absoluut voor herhaling vatbaar! Dus, mocht je Turijn gaan bezoeken. Denk dan aan de namen die in dit artikel zijn genoemd, want dit zijn must visits voor een ultimo Torino trip! 

Ciao ragazzi, groetjes van de dudes!

DSC00330.jpg